Pijnlijk maar geen beslissend verlies Delta Sport/EMM

In het licht van de laatste drie wedstrijden moest Delta Sport/EMM wel een keer tegen de lamp lopen. Tegen Helius leverde dat zondag een flinke bult op: 22-29.
Tot aan de twaalfde speelronde had de Zeeuwse handbalcombinatie slechts eenmaal miniem verloren wat op 5 november 2017 tegen Westlandia thuis met 19-20 gebeurde. Het derde verliespunt tot aan zondag toe was een gelijkspel in Hellevoetsluis tegen Helius dat Delta Sport/EMM in het Laco sportcentrum flink pijnigde maar ook een nederlaag die vooralsnog zonder gevolgen – waarover later meer – blijft.
Een nederlaag; het zat er gewoon een keer aan te komen. Hoewel er de laatste drie duels in de hoofdklasse C ‘gewoon’ werd gewonnen, het kon trainer Leon Luijsterburg, spelers en volgers gewoonweg niet tot tevredenheid stemmen. Sinds een benauwde zege in Amersfoort, tegen Eemland 2 een week voor Kerstmis, zijn schwung en scherpte uit het spel van Delta Sport eruit. Kom je er tegen mindere goden als Eemland 2, HVOS en Kwieksport er nog mee weg, tegen medetitelkandidaten, zoals Helius zondag, Leidsche Rijn en Westlandia, de twee komende tegenstanders, wordt meer gevraagd. Waar Helius vocht – met de winst op Delta Sport/EMM komt de ploeg op twee punten van de Zeeuwse koploper – voor haar laatste kans, acteerde de thuisploeg veel te tam alsof ze niet besefte wat er op het spel stond.
De ‘bovenbuurman’ startte gretig en fanatiek en zette de toon en wilde absoluut geen genoegen nemen met een gelijkspel, een stand die de twee ploegen de laatste drie, onderlinge duels ‘overeen kwamen’. Via 1-4, 4-4, 4-6, 7-7 en 8-11 werd de ruststand 10-14. Dit was zeker geen onoverkomelijk tussenstand, maar het missen van behoorlijk wat kansen, pech met schoten op de paal, slordige passes maar vooral het gemak waarmee de Helius-spelers zich door de Zierikzees/Middelburgse defensie wrongen, was een veeg teken. ,,Er ging heel veel mis”, stelde Luijsterburg onomwonden vast. Na rust ging het een tikkeltje beter wat zich uitte in een 15-16 tussenstand en met nog ongeveer een kwartier te gaan stond het 17-20. Voor handbalbegrippen: ook een achterstand die nog goed te maken is.
Echter, het kwam niet meer goed omdat verschillende spelers gingen forceren met hun schoten. Luijsterburg, enerzijds: ,,Helius was ook gewoon beter vandaag. Geen discussie mogelijk. Als sporter moet je ook nederlaag erkennen”. De coach uit Schiedam snapte anderzijds ook wel dat je niet ‘ongestraft’ kunt blijven winnen met slechte optredens. Dan gaat het een keer mis.
Na de tweede nederlaag van het seizoen verscheen er toch een kleine glimlach op het gezicht van de spelers van Delta Sport/EMM. Westlandia had Leidsche Rijn verslagen waardoor laatstgenoemde Delta Sport/EMM nog steeds niet op de ranglijst, met een wedstrijd tegoed, gepasseerd is. De ploeg van Luijsterburg kan er komende zondag zelf voor zorgen dat Leidsche Rijn tweede blijft. Dan spelen de twee in de thuishaven van Leidsche Rijn tegen elkaar. Bij een overwinning heeft Delta Sport/EMM alles in eigen voor de resterende wedstrijd en schijnt er weer mooi licht aan de (kampioens)horizon. En voelt de ploeg van die bult ook niets meer.
Scores Delta Sport/EMM: Tim Vleeshouwer, Jordi Niemans 4, Koen de Bruijn 3, Kevin Meulmeester, Bart Koetje, Sebastiaan Hoftijzer, Brendan Meulmeester 2, Thomas Houtepen.

Bron: wereldregio 22 januari 2018