De beste in twee derby’s, de slechtste in drie ‘finales’

De twee zeges op Orion zijn leuk voor in het plakboek van de handballers van Delta Sport/EMM, maar het zure gevoel van de drie verloren ‘finales’ in januari en februari hebben pas echt hun stempel op het seizoen 2017/2018 gedrukt.
Met nog één wedstrijd te gaan – 8 april thuis in Zierikzee tegen Eemland – kan nogmaals de conclusie worden getrokken dat het drieluik met Helius, Westlandia, de aanstaande kampioen, en Leidsche Rijn bepalend is geweest voor het handbaljaargang van de Zeeuwse combinatie die mede door die resultaten niet zonder gevolgen blijft. ,,Een beetje jammer dat we die drie finales verloren hebben”, sprak Koen de Bruijn zondag in Laco sportcentrum waar hij in de laatste minuten een belangrijke goal maakte tegen Orion. Delta Sport/EMM-coach Leon Luijsterburg daarover: ,,In die drie stonden we er niet. De vorm was er niet”. Ook voor de trainer uit Schiedam is het missen van de promotie een overweging al dan niet langer aan te blijven als verantwoordelijke man voor het beste handbalteam van Zeeland. Immers, promotie naar een hogere klasse is voor trainer en spelers aantrekkelijk om een langer verblijf te overwegen. Luijsterburg heeft de komende tijd de keuze: bij Delta Sport/EMM blijven of een aanbieding van een andere club, iets dichterbij huis, te accepteren.
Nog steeds als trainer van Delta Sport/EMM was hij in de tweede helft not amused. Net in een fase dat zijn ploeg Orion in haar greep leek te hebben, vond Brendan Meulmeester het nodig een breakout op een veel te subtiele wijze te moeten afronden. Voor die doelpoging was er nog maar een kleine tien minuten te spelen bij een stand van 21-20. Zo kort voor het einde van handbalwedstrijden zijn goals duur. Het had 22-20 moeten worden en teruglopend naar eigen helft kreeg Meulmeester dat nog even fijntjes te horen van Luijsterburg. ,,Bij zo’n stand moet je gewoon scoren. Dat was nummer vier al, hè. Nu bleef het tot het einde toe spannend.”
En inderdaad, het werd 21-21 en 22-22. Hierna tilde twee goals van Thijs van Splunder de stand naar 24-23 en legde De Bruijn de 25-23 erin. Toen moesten er nog vier minuten gespeeld worden. Een geweldig, laag schot van Nico Yuen betekende vervolgens 26-24 waarna Denzel Bos, Zierikzeeënaar in Heinkenszandse dienst, nog fraaier en harder met links voor 26-25 scoorde. In één à twee rommelige, laatste minuten bleef die stand op het scorebord staan.
Zodoende kwam de thuisploeg het slappe begin toch knap te boven. Immers, enkele minuten voor rust stond Orion met 10-15 voor. Waarom zijn ploeg zo startte, kon De Bruijn niet aangeven. ,,De derby leeft zeker. Zij waren iets scherper en wonnen meer duels.” Luijsterburg: ,,We waren echt wel gemotiveerd en gebrand. Orion begon scherper dan wij en heeft de eerste helft goed gespeeld. Zij profiteerden van onze verdediging. Toen we er vijf achter stonden, moest ik wel even slikken. Maar het kwam door onszelf. Toen we vlak na rust tot twee terugkwamen, werden wij eigenlijk de baas en gaven Orion nooit de kans in de wedstrijd te blijven”. De Bruijn: ,,We gingen niet forceren en bleven er in geloven.” Met succes. Alleen in de derby’s….
Bron wereldregio: zondag 25 maart 2018