Zeer puike en historische prestatie Delta Sport/EMM

Ietwat plagerig werd Leon Luijsterburg, oud-trainer van Delta Sport/EMM, gevraagd of hij geen spijt heeft van zijn keuze de Zeeuwse handbalcombinatie te verlaten.
De oud-trainer was één van de aanwezigen die zagen dat Delta Sport/EMM, tot zondag hoofdklasser, dik en dik verdiend promotie naar de tweede divisie bewerkstelligde. Het toeval, of de pech, wil namelijk dat de nieuwe club van Luijsterburg, Heerle, aan het einde van het seizoen 2017/2018 de omgekeerde gang moest maken: van de tweede divisie naar de hoofdklasse.
De trainingsopkomst en de beschikbaarheid van spelers waren voor Luijsterburg één van de redenen om zijn contract niet te verlengen en naar West-Brabant te verkassen. Juist die aspecten speelden Delta Sport/EMM in aanloop naar de driekamp in Houten ook parten. Van meerdere kanten werd er aangegeven dat er vanwege verschillende redenen niet optimaal getraind kon worden. Het weerhield Delta Sport/EMM er niet van tijdens de driekamp een hele fraaie prestatie neer te zetten. Zeg maar gerust een zeer puike prestatie. En wie oog heeft voor handbalhistorie mag de prestatie ook onder die noemer scharen. Het is immers zo’n twintig jaar geleden – wie helpt mij aan het exacte aantal? – dat een Zeeuwse handbalclub op het derde niveau van Nederland heeft geacteerd. Toen behoorde dat niveau toe aan Delta Sport en EMM als afzonderlijke clubs, anno 2018 is het in samenwerking tussen de Zierikzeese en Middelburg vereniging. Sterker nog, in de huidige selectie die zondag het stapje hogerop maakte, zitten veel meer spelers uit Middelburg dan uit Schouwen-Duiveland.
Niet dat dat iets uitmaakt; het zegt wel wat over waar samenwerking toe kan leiden. Want Zeeland mag trots zijn dat er een handbalploeg na de zomer op het derde niveau van Nederland uitkomt. Dat ontgaat ook Orion uit Heinkenszand, de andere Zeeuwse ploeg uit de hoofdklasse van het afgelopen seizoen niet. Kijk daarom niet vreemd op als er één of meerdere spelers van Orion in het nieuwe seizoen bij Delta Sport/EMM spelen. Wat heet, Orion-speler Arno Riemens heeft al meegedaan tijdens het toernooi van Delta Sport/EMM dat twee weken geleden in Zierikzee werd gehouden. Toeval of niet, Dongen was ook in Laco sportcentrum één van de tegenstanders van de Zeeuwse handbalcombinatie.
Toen bekend werd welke drie ploegen er mee zouden doen in Houten en dat Dongen er daar één van was, rekende Delta Sport/EMM zich een heel klein beetje rijk. Zo in de trant van: ‘die moet wel te pakken zijn’. Van de andere tegenstander, het Drentse HVC, was hoegenaamd heel weinig bekend. Het goede gevoel over Dongen bleek te kloppen. In de eerste wedstrijd werd namelijk zeer overtuigend gewonnen met 37-22. Hierna won HVC met 32-19 van Dongen waarna Delta Sport/EMM en HVC in een heuse ‘finale’ voor een plaatsje in de tweede divisie voor het nieuwe seizoen mochten gaan strijden.
Net als tegen de Brabanders startte interim-coach Wally Houtepen met Jacco de Looff als keeper en Kevin Meulmeester (op tijd hersteld van een enkelkwetsuur), zijn broer Brendan (op de foto met bal), Sebastiaan Hoftijzer, Bart Koetje, Koen de Bruijn (tijdig opgeknapt na een knieblessure) en Tim Vleeshouwer. Laatstgenoemde had al afscheid genomen van Delta Sport/EMM. Maar omdat zijn overschrijving naar een andere club nog niet rond was, pikte hij de driekamp nog mooi even mee. Immers, de Zierikzeese handballer speelde het hele seizoen al, dus waarom deze door de NHV ingelast climax dan niet? De start tegen HVC was goed. Delta Sport/EMM was direct bij de les. Het ging van 3-0 naar 8-3. Houtepen: ,,Ik was even onder de indruk van HVC: qua spel en lengte, maar na tien minuten was ik er uit: ‘deze gaan we winnen’.” Dat zag de coach aan de manier waarop HVC speelde en het te langzame baltempo. ,,Alles werd naar de cirkel geprikt. Toen heb ik tegen de jongens gezegd: ‘ga goed tegen de cirkel aan staan, de middenopbouwer uitschakelen’. Dat was de beste speler. Sebastian heeft hem heel goed weg gedekt. Als verdediging stonden we er.” De Looff: ,,Het was heel lang een gelijkwaardige wedstrijd. Aanvallend ging het op gegeven moment wat minder, maar daarna zijn we heel rustig gebleven en hebben we vanuit de verdediging, die echt heel goed stond, gespeeld”.
Maar eigenlijk klopte alles in Houten. Delta Sport/EMM ging als beste met de omstandigheden – twee keer redelijk kort achter elkaar spelen in een warme hal – om en verzaakte eigenlijk geen minuut. Los van de basiszeven scoorde iedereen een dikke zeven plus, als het geen acht was. Met zulke cijfers wordt het voor min of meer gelijkwaardige ploeg lastig daar nog beter ‘materiaal’ tegenover te zetten. En daar was ook nog eens konijn uit de hoge hoed: EEM 2-speler Adrian Adjar. Hij is nog maar een B-junior, maar speelde als een volwassen vent die het heel goed zag en makkelijk scoorde. ,,Het ging wel lekker”, sprak hij bescheiden. ,,Voor deze wedstrijden ben ik gevraagd om mee te doen. Ik denk dat ik nu standaard bij heren 1 kom. Dat hoop ik.”
Dankzij een geweldige draaibal van Adjar kwam Delta Sport/EMM met nog een kwartiertje te gaan op 20-14. Wat een heerlijke bal op zo’n moment in zo’n wedstrijd. Even daarvoor hadden de Zeeuwse handballers een gaatje naar vier à vijf treffers geslagen. ,,Toen was het gebeurd”, wist ook Houtepen. ,,Zij kregen tijdstraffen en wij konden lekker door scoren.” De Looff: ,,Halverwege de tweede helft weet je dat het gespeeld is. We hebben het echt professioneel uitgespeeld. Ik ben hartstikke blij en trots”. Houtepen: ,,Dit is gewoon mooi mee te maken. Hopelijk kan John (Jansen, red.) dit in het nieuwe seizoen ‘afmaken’”.
zondag 27 mei 2018

Bron: WereldRegio